Cappuccino – napój kawowy dla smakoszy

Cappuccino, czyli kawowy napój przyrządzany z kawy oraz spienionego mleka, stał się na przestrzeni ostatnich lat niezwykle popularny. Jest to napój z ponad 100-letnią tradycją, którego nazwa wywodzi się od koloru habitu braci zakonu Kapucynów. Kolor ten to barwa czerwonawo-brązowa, która w XVII wieku była określana mianem „capuchin”. W języku włoskim pojęcie „cappuccino” tłumaczy się jako „kapturek”.

shutterstock_287516924

Historia cappuccino

Cappuccino zaczęło być przyrządzane na początku XX wieku, tuż po wynalezieniu ciśnieniowych ekspresów do kawy. Początkowo urządzenia te były masywne i trudne w obsłudze. Do lat 50. XX wieku napój ten był przyrządzany wyłącznie we Włoszech, skąd następnie rozpowszechnił się w innych krajach.

Kawę cappuccino przygotowuje się przy zachowaniu następujących proporcji: 1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka i 1/3 spienionego mleka. Ważne, aby spienione mleko nie było przegrzane i miało temperaturę około 63°C. Dalej należy je na chwilę odstawić i w tym czasie przygotować espresso. Espresso przelewa się do kubka, do którego w kolejnym kroku dolewa się spienione mleko.

Jakość kawy

Smak cappuccino zależy przede wszystkim od rodzaju kawy, z jakiego zostanie przyrządzone espresso. Tylko wysokiej jakości ziarna o odpowiednim czasie palenia potrafią zapewnić niepowtarzalny smak tego napoju. Dla uzyskania optymalnego smaku i aromatu zaleca się takie mieszczanki jak Lavazza Grand Espresso czy Illy Espresso.

Różnego rodzaju kawy ziarniste, stanowiące podstawę dobrego cappuccino, są dostępne tutaj: www.sklepkawa.pl/kawa-ziarnista/

Leave a comment